سبد خرید 0
جستجوی پیشرفته
جستجو بر اساس قیمت (تومان)
بر اساس رنگ

اسید نیتریک

10 / 10
از 1 کاربر
مشاهده اطلاعات بیشتر ...
جستجو در نتایج : فقط نمایش کالاهای موجود :
مرتب سازی بر اساس : تعداد نمایش :

اسید نیتریک چیست - بهترین قیمت خرید اسید نیتریک

اسید نیتریک چیست ؟

اسید نیتریک یا جوهر شوره یک ترکیب معدنی با فرمول شیمیایی HNO3 است. نیتریک اسید یک اسید معدنی بسیار خورنده است. این ترکیب بی رنگ است ولی به دلیل تجزیه به اکسیدهای نیتروژن زرد رنگ می شود. این اسید یک عامل اکسید کننده قوی است.

اسید نیتریک چیست

مشخصات نیتریک اسید

نام محصول

اسید نیتریک

اسامی مترادف

جوهر شوره – تیزاب – اسید ازته – نیترات هیدروژن

فرمول شیمیایی

HNO3

رنگ

زرد کم رنگ

وزن مولکولی

63.02

حالت فیزیکی

مایعی شفاف متمایل به زرد

حلالیت در آب

محلول

حلالیت در حلال های آلی

واکنش با حلال هایی مثل استون و اتانول

آشنایی با اسید نیتریک

در فیلم زیر در مورد اسید نیتریک و آشنایی با اسید نیتریک 55 درصد و اسید نیتریک 65 درصد توضیحاتی داده شده است.


تولید کنندگان اسید نیتریک در ایران

اسید نیتریک موجود در بازار دارای خلوص 55 درصد و 65 درصد می باشد که تولید دو پتروشیمی بزرگ شیراز و کارون است. در واقع اسید نیتریک 55 درصد تولید پتروشیمی شیراز و اسید نیتریک 65 درصد تولید پتروشیمی کارون است.

فرمول شیمیایی اسید نیتریک

اسید نیتریک غلیظ موجود در بازار

غلیظ ترین اسید نیتریک موجود در بازار اسید نیتریک 65 درصد پتروشیمی کارون است که دارای خلوص واقعی 58-64 درصد است.

فروش اسید نیتریک در آداک شیمی

مشتریان عزیز آداک شیمی اسید نیتریک 55 درصد شیراز و اسید نیتریک 65 درصد کارون را به صورت 25 تنی تخلیه می کند. سپس آن را در بسته بندی های مورد نیاز مشتری بسته بندی و عرضه می نماید.

برای مشاوره در مورد نحوه خرید اسید نیتریک و اطلاع از قیمت به روز آن با کارشناسان ما در تماس باشید.

اسید نیتریک دارای دو گرید صنعتی و آزمایشگاهی است. شما عزیزان می توانید اسید نیتریک را به صورت حضوری و آنلاین از سایت آداک شیمی خریداری نمایید.

قیمت اسید نیتریک

اسید نیتریک در بورس کالا عرضه می شود و به دلیل نوسان زیاد قیمت بورس بهتر است حین خرید از قیمت روز آن مطلع شوید. 02133036394

خرید نیتریک اسید در بسته بندی مورد نیاز شما

خرید اسید نیتریک در شرکت آداک شیمی به صورت زیر ممکن است.

  1. در تهران به صورت تانکر 1000 لیتری – بشکه 220 لیتری – گالن 20 لیتری – گالن 5 لیتری – گالن 2.5 لیتری
  2. در کلیه شهرستان ها : بشکه 220 لیتری – گالن 20 لیتری - گالن 5 لیتری – گالن 2.5 لیتری

خرید اسید نیتریک 55 درصد

انواع اسید نیتریک

  1. اسید نیتریک 55 درصد
  2. اسید نیتریک 65 درصد
  3. اسید نیتریک 99 درصد

تاریخچه اسید نیتریک

اولین بار در سده شانزدهم از اسید نیتریک برای جداسازی طلا از نقره استفاده شد.

حال اینکه چرا به اسید نیتریک جوهر شوره می گویند چون نیتریک اسید از شوره بدست می آمد بدین طریق که سولفات آهن یا زاج را به صورت گرم روی شوره اثر می دادند. ماده به دست آمده را در یک شیشه کوچک در دار می ریختند.

ساختار مولکولی اسید نیتریک

این شیشه را درون خاک یا خاکستر قرار می دادند تا گرما پخش شود و شیشه ترک نخورد سپس آن را درون کوره قرار می دادند. ابتدا با حرارت ملایم شروع می کردند و سپس هر شش ساعت میزان حرارت را افزایش می دادند. گازهای نیترو توسط آب تبلور نمک ها به خارج کشیده می شد. هر وقت رنگ محصول تقطیر نشان می داد که تجزیه به پایان رسیده است، حرارت را به تدریج کم می کردند.

این روش که به روش سولفات آهن معروف بود به وسیله گلاوبر کشف شده بود و تا اوایل قرن 18 تنها روش تولید اسید نیتریک بوده است.

در سده پیش تولید کنندگان اسید نیتریک گمان می بردند آلومین از بازده آن با روش سولفات آهن کمتر است. کمی پس از آن نظر مخالف غلبه یافت بدون اینکه معلوم شود که بر پایه کدام مشاهدات این تغییر عقیده ایجاد شده است.

روش های تولید اسید نیتریک

امروزه در تولید اسید نیتریک در مقیاس صنعتی، آمونیاک به عنوان ماده اولیه استفاده می شود. اسید نیتریک اولین بار از اثر اسید سولفوریک روی نیترات سدیم به دست آمد. واکنش در کوره های با دمای 150 تا 170 درجه سانتی گراد صورت می گیرد. اسید بدست آمده با خلوص 83 تا 86 درصد به دست می آمد که آن را اسید دود کننده می نامیدند.

2 NaNO3 + H2SO4 → 2 HNO3 + Na2SO4

فرآیند بریک لند در این روش می توان اسید نیتریک را از اکسید نیتریک مطابق واکنش زیر به دست آورد.

N2 + O2 ----> 2NO + 43Kcal

تبدیل NO به  HNO3 با اکسیداسیون و هیدراتاسیون انجام می گیرد. در همچین فرآیندی به خاطر کم بودن غلظت NO علاوه بر انرژی الکتریکی، مقداری گاز نیز باید در جریان باشد. اگر دما بالا باشد باعث واکنش عکس و تجزیه NO می شود.

فرآیند استوالد

در این فرآیند ابتدا تبدیل آمونیاک در حضور اکسیژن یک کاتالیزور مانند پلاتین یا رودیم، حرارت می دهیمتا اکسایش-کاهش انجام شود و اکسید نیتروژن و آب به دست آید.

تولید اسید نیتریک

اکسید نیتروژن دوباره اکسید می شود تا دی اکسید نیتروژن به دست آید. هنگام کاهش ماده و تبدیل دوباره آن به اکسید نیتروژن واکنش جذب گاز توسط آب ئنیز انجام می شود و اسید نیتریک رقیق به دست می آیدو در ادامه با تقطیر به غلظت مطلوب می رسد.

واکنش های اسید نیتریک

پیوند با نیتروژن دی اکسید

اسید نیتریک به گرما و نور واکنش نشان می دهد به همین دلیل باید در قوطی یا گالن تیره رنگ نگهداری شود. زیرا ممکن است این واکنش منجر به تغییراتی در فشار بخار مایع شود زیرا اکسیدهای نیتروژن به طور نسبی یا کامل در اسید حل می شوند.

Fuming nitric acid

اسید نیتریک دارای یک درجه تجاری حاوی 98 درصد HNO3 و چگالی 1.5 گرم در سانتی متر مکعب است. این درجه اغلب در صنایع منفجره استفاده می شود.

اسید نیتریک دود کننده یک محلول به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است زیرا حاوی مقدار قابل توجهی دی اکسید نیتروژن است.

کاربردهای نیتریک اسید

  1. یکی از اصلی ترین کاربردهای اسید نیتریک در تولید کود شیمیایی مانند آمونیوم نیترات و کلسیم نیترات (کودهای نیتراتی) به عنوان ماده اولیه است.
  2. در کشاورزی برای تولید کود شیمیایی اوره، نیترو فسفات و کودهای مخلوط نیز از اسید نیتریک استفاده می شود.
  3. از کاربردهای دیگر اسید نیتریک در تولید مواد منفجره در ارگان های نظامی است.
  4. جوهر شوره پیش ماده ترکیبات آلی نیتروژن : در سنتز آلی، صنعتی ، گروه نیترو یک گروه عملکردی همه کاره است. مخلوط نیتریک و اسید سولفوریک با جایگزینی معطر الکتروفیل، یک جایگزین نیترو به ترکیبات مختلف معطر وارد می کند. بسیاری از مواد منفجره مانند تی ان تی نیز به این روش تولید می شود.

C6H6CH3 + 3HNO3 = C6H2(NO2)3CH3 + 3H2O

اسید سولفوریک غلیظ یا اولئوم آب اضافی را جذب می کند.

گروه نیترو را می توان برای ایجاد گروه آمین کم کرد، زیرا اجازه می دهد ترکیبات آنیلین از نیتروبنزن ها ایجاد شود.

  1. یکی دیگر از کاربردهای این اسید در تولید نایلون به عنوان پیش ماده اکسیدکننده است.
  2. از نیتریک در تولید مایع سوخت موشکی استفاده می شود.
  3. در واکنش های شیمیایی برای مثال برای تولید فلزات به شکل نیترات آنها می توان استفاده کرد. برای مثال تولید فلز مس به نیترات مس.
  4. در استخراج طلا و نقره از ترکیب اسید نیتریک و اسید کلریدریک برای حل کردن فلزات مانند طلا استفاده می شود.
  5. از اسید نیتریک به صورت رقیق شده برای براق کردن و تمیز کردن استیل استفاده می شود.

10. از تاثیر خورندگی اسید نیتریک برای قلم زنی در چاپ ، ترشی فولاد زنگ نزن یا تمیز کاری ویفرهای سیلیکونی در الکترونیک استفاده می شود.

  1. 11.  از اسید نیتریک رقیق شده در صنایع لبنی برای تمیز کردن تجهیزات مواد غذایی برای از بین بردن کلسیم و منیزیم استفاده می شود.
  2. 12.  یکی دیگر از کاربردهای اسید نیتریک در نیروگاه های اتمی برای تولید اورانیوم است.

13. ترکیب اسید نیتریک و اسید فسفریک برای تمی کردن رسوبات، ترکیبات کلسیمی و منیزیمی روی ظروف خوراکی و لبنیاتی استفاده می شود.

  1. 14.  در تولید اسید تیزاب سلطانی از ترکیب اسید نیتریک و هیدروکلریک اسید استفاده می شود. ماده تیزاب بسیار خورنده است که از این ترکیب در اسید شویی فلزات، استخراج طلا استفاده می شود.

اسید نیتریک صنعتی 99 درصد

نیتریک اسید با غلظت 55 تا 68 درصد بطور معمول نیاز صنایع را تامین می کند. در برخی موارد به غلظت های بالاتری از این اسید نیاز است که خلوص بالای 86 درصد آن دودزا محسوب شده. پس از خرید نیتریک با این غلظت باید هنگام باز کردن درب این محصول از ماسک مخصوص استفاده شود.

در صورت استنشاق باعث سوختن ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد. میزان دود کردن آن هم در غلظت های بالا به مقدار دی اکسید نیتروژن موجود در اسید نیتریک بستگی دارد. در غلظت بالای ۹۵ درصد اسید نیتریک سفید و در غلظت ۸۶ درصد نیتریک قرمز نامیده می‌شود.

اسیدنیتریک بدون آب چیست؟

اسید نیتریک خالص یا WFNA بسیار نزدیک به اسید نیتریک بی آب است. با سنجش به عنوان اسید نیتریک 9/99 درصد در دسترس است. یکی از مشخصات اسید نیتریک بخور سفید این است که حداکثر 2 درصد آب و حداکثر 0.5 درصد NO2 محلول دارد.

جوهر شوره بی آب دارای تراکم 1.513 گرم در سانتی متر مکعب است و غلظت تقریبی آن 24 مولار است. اسید نیتریک بی آب یک مایع متحرک بی رنگ با تراکم 1.512 گرم در سانتی متر مکعب است که در دمای 42- درجه سانتیگراد جامد می شود و بلورهای سفید تشکیل می دهد.

با تجزیه شدن آن به NO2 و آب، رنگ زرد به دست می آورد. در دمای 83 درجه سانتی گراد می جوشد. این ماده معمولاً در یک بطری شیشه ای کهربای ضد شکن و با دو برابر فضای سر نگهداری می شود تا امکان ایجاد فشار فراهم شود، اما حتی با این اقدامات احتیاطی بطری باید ماهانه تخلیه شود تا فشار خارج شود.

 ایمنی اسید نیتریک

اسید نیتریک اسیدی خورنده و اکسید کننده ای قوی است. باد حین استفاده از آن نکات ایمنی را حتما رعایت کنید زیرا خطر عمده ناشی از آن سوختگی های شیمیایی شدید است. این اسید باعث تجزیه بافت زنده شده و پوست و گوشت را تجزیه می کند. اگر توجه کنید در هنگامی که مقدار کمی از آن با پوستتان در تماس باشد رنگ پوستتان زرد می شود. زیرا نیتریک غلیظ با کراتین واکنش شیمیایی می دهد.

خطرات اسید نیتریک

در حین کار با این اسید اگر دچار سانحه شدید ابتدا لباس های آلوده را بلافاصله در بیاورید و پوست را به مدت 10-15 دقیقه متوالی با آب شستشو دهید.

اسید نیتریک را از کجا بخریم ؟؟؟

یکی از عواملی که سبب خرید می شود کیفیت بالا و قیمت رقابتی در بین فروشندگان مواد شیمیایی است. در پاسخ به این سوال که اسید نیتریک را از کجا بخریم می توان گفت مجموعه آداک شیمی یکی از معتبر ترین مراکز فروش مواد شیمیایی با کیفیت بالا می باشد. این شرکت امکان خرید حضوری و آنلاین را برای مصرف کنندگان ایجاد کرده است. اگر میزان مورد نیاز خود را اعلام کنید کارشناسان بهترین بسته بندی را برای خرید اسید نیتریک به شما پیشنهاد می کنند.

مزایا

  1. بسته بندی متنوع
  2. بسته بندی مناسب
  3. خلوص بالا
  4. کیفیت بالا
  5. امکان ارسال به صورت خرد و فله
  6. امکان ارسال به صورت پالت بندی و تسمه کشی
  7. ضمانت کیفیت کالا
  8. ارسال فوری

معایب

  1. خاصیت خورندگی بالا
  2. اسیدی خطرناک
  3. الزام استفاده از تجهیزات ایمنی حین استفاده

منبع

نیتریک_اسیدhttps://fa.wikipedia.org/wiki/

نمایش همه
علاقه مندی ها ()